torstai 16. toukokuuta 2024

LAULASMAA-KERSALU-PALDISKI


Käytiin eilen vielä Laulasmaalla ihmettelemässä Arvo Pärt keskusta. Keskus oli ihan lähellä meidän majapaikkaa männikössä, polun päässä. Arvo Pärt on selvästi virolaisille tärkeä säveltäjä. Pärt asuu juuri täällä Laulasmaalla.  Kuulokkeista soi Pärtin vähän eteerisen mystinen musiikki ja keskuksessa kuljeskeli mieshenkilö, joka näytti ihan nuorelta Arvo Pärtiltä! Yhdennäköisyys oli hämmentävä. Liekö ollut Pärtin pojanpoika tai niin innokas fani että muistuttaa jo kohdettaan.
Sofi kissa heräsi myös aikaisin ja tunki meidän mukavaan sänkyyn venyttelemään.
Päätettiin kävellä kaksi etappia saman päivän aikana. Koska Kersalusta ei oikein löytynyt majoitusta, oli jo etukäteen päätetty suunnata suoraan Pakrin niemelle. Puoli kahdeksalta lähdettiin liikkeelle ja muutama kilometri tuli ylimääräistä kun oli käytävä kaupassa evästä ostamassa. Yksi nuori kaveri näyttää kävelevän täällä samoja polkuja kevyen päivärepun kanssa. Satuttiin vielä samaan eväspaikkaan ja vähän säälitti kaveri vesipullonsa kanssa, kun meillä pöytä notkui evästä. Toisaalta se eväiden raahaminen vaatii kyllä myös paljon hikeä ja vaivanäköä. Olisihan me toki jotain hänelle tarjottu jos hän olisi tullut kysymään, mutta pysytteli sivummalla.
Tuli mieleen italiaisen vaeltajan kertomus, kuinka hän oli kohdannut vaelluspolulla amerikkalaisen porukan , jotka olivat aikalailla ilman eväitä ja juotavaa ja olivat pyytäneet vettä tältä italialaiselta. Hän hyväntahtoisesti antoi vähistä omista vesivaroistaan. Toisin kuin luulisi häntä ei kiitelty vaan porukka oli valittanut siitä kun vesi oli lämmintä, eikä ollut kylmää!!!!
Korkeat rantatörmät vetävät vertoja Pohjois-Espanjan vastaaville.  Paldiskin alue on toiminut laivastotukikohtana jo tsaarin aikana ja myöhemmin neuvostoaikana. Tuosta ajasta näkyy vielä jäänteitä.
Noin viiden aikaan putkahtaa vihdoin näkyviin majakka ja majakan vieressä meidän majapaikka.
Tämä on Paldiskin nykyinen majakka. Majakoita täällä on ollut jo 1700- luvulta lähtien. Omistajapariskunta puhuu erinomaisesti suomea ja auringonlaskut ovat kuulemma täällä upeaakin upeampia. Huh, aika myöhään pitäisi siis jaksaa valvoa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti