tiistai 21. toukokuuta 2024

ELBIKU - SAARE


Päivä valkeni jälleen aurinkoisena. Runsaan aamiaisen jälkeen suunnattiin kohti lomakylän rantaa. Sieltä löytyikin surffibaari, joka ilmoitti avaavansa ensimmäinen kesäkuuta.

Jostain käsittämättömästä syystä joku bändi oli kuitenkin jättänyt kaikki soittokamansa avoimeen baariin, virratkin oli päällä, mutta yhtään ihmistä ei mailla halmeilla. Treenit  eilen illalla, soittimet unohtui baariin?

Meidän matka jatkui hetken merenrantaa.

Sitten siirryttiin sisämaahan. On mukava että rannat ovat yleensä rakentamattomia ja niitä pitkin voi taivaltaa. Talot ja kesämökit on rakennettu sisämaan puolelle, kun hiekkainen rantaosuus päättyy ja metsä alkaa. En tiedä kieltääkö ranta-alueelle rakentamisen joku laki, vai onko se vain käytäntö. Aika paljon virolaiset ovat myös innostuneet ultramoderneista mökeistä ja taloista. Sellaisia, joissa kaikki seinät ovat esim peililasia. Ja pihassa Rolls-Royce. Superrikkaat ovat ostaneet hienoja tontteja, mutta eivät hekään ole ihan rantaan rakentaneet. 
Loppumatka tänään mentiinkin sitten teitä pitkin. Onneksi tiet olivat sellaisia, että niissä kulki vain noin yksi auto tunnissa.
Noarootsin pitäjän kirkolla pidettiin evästaukoa. Tässä Hosbyn kylässä piti olla myös turistitoimisto ja sen piti kaikkien lähteiden mukaan olla jopa auki. Vähän ihmeteltiin. Pikkuruinen kylä ja muka turistitoimisto? Kyllä, turistitoimisto oli!

Valtava turistitoimisto muutaman talon kylässä?  Mutta se oli kiinni. Jos vaikka Ruotsin valtio tukee näitä Viron ruotsalaisten rannikkokyliä? Tiedä häntä. Matka jatkui kohti seuraavaa majapaikkaa. Tämä on todellista lintubongareiden unelmaseutua. Mekin nähtiin kalasääksi ja tunnistettiin kuhankeittäjä laulusta.
Päästiin perille Saaren kartanoon. 

Saare möis on ihan sympaattinen pieni kartano. Kuten arvata saattaa, ollaan taas ainoat majoittujat. Kun tässä kartanon edustalla istuskellaan kahvilla, niin juuri kävi matkailijapariskunta pyörähtämässä, kysyen kohteliaasti että häiritseekö, jos he ottavat muutaman kuvan. Kartanon omistajan elkein totesimme, että ei häiritse, ottakaa vain.

Kartanon emäntä ehdotti meille linturetkeä lintutornille. Eeeh, ei jaksa enää illalla ja aika monta lintuakin on jo nähty tänään. Huominen vesitaksi kyyti on tilattu, toivon mukaan onnistuu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti